Kelti kvalifikacijos – į Čempionų lygos nugalėtojų klubą

Klaipėdos miesto rankinio klubo „Dragūnas“ vyriausiasis treneris Artūras Juškėnas lapkričio pabaigoje viešėjo Prancūzijoje, Montpeljė mieste, kur turėjo galimybę kelti savo kvalifikaciją „Montpellier“ klube, kuriame rungtyniauja buvęs „Dragūno“ auklėtinis Jonas Truchanovičius.

Penkias dienas A. Juškėnas dalyvavo individualiuose pokalbiuose ir seminaruose su klubo administracija, bendruomene, vadovybe, stebėjo visų amžiaus grupių treniruotes, taip pat ir rungtynes, gilinosi į tai, kaip rengiama ir organizuojama fizinio aktyvumo skatinimo sistema, aktyvinami vaikai ir jaunimas, taip pat – kaip organizuojama profesionalios komandos veikla.

„Montpellier“ klubas – vienas rimčiausių klubų Europoje, kuriame žaidžia buvęs mūsų komandos žaidėjas Jonas Truchanovičius. Jo dėka pavyko susitarti dėl tokių asmeninių pokalbių ir seminarų su klubo vadovu ir vyriausiuoju treneriu Patrice Canayer. Kodėl Montpeljė? Iš to, ką buvo galima rinktis, pasirinkome patį aukščiausią lygį. Tai svarbu, kadangi šis klubas dirba piramidės principu: aktyvinami vaikai ir jaunimas, kurie įsitraukia į fizinio aktyvumo veiklas, vėliau aktyviau įsijungia į reguliarią sportinę veiklą, o galiausiai dalis jų įsilieja į mėgėjų ir profesionalų komandas, o dalis ir toliau reguliariai sportuoja“, – kalbėjo A. Juškėnas.

Lapkričio 21-25 dienomis Prancūzijoje „Dragūno“ vyriausiasis treneris turėjo galimybę individualiai bendrauti su klubo vadovu ir vyriausiuoju treneriu P. Canayer, bet ir stebėti visos organizacijos darbą, jaunučių, jaunimo ir vyrų treniruočių, vaizdo analizės metodus, fizinio rengimo procesus, vadybinį darbą, reprezentacinę veiklą bendraujant su visuomene ir kitą klubo bendruomenės veiklą.

„Tai profesionalus klubas, kuris gali sau leisti treniruotis po 3,5-4 valandas per dieną bet kuriuo dienos metu, derinamas vaikų, jaunimo ir profesionalų treniruočių laikas. Įvertindamas „Montpellier“ sporto specialistų darbo sąlygas galiu pasakyti, kad pagrindinis dalykas, kurio mums trūksta – didesnis klubų finansavimas ir savo sporto bazė, kuria rankinio sporto treneriai galėtų naudotis laisvai, kada prireikia, rengti kokybiškesnes, efektyvesnes sportines veiklas vaikams ir jaunimui, kad kuo daugiau jų sudomintume aktyviu laisvalaikiu ir sportu“, – įspūdžiais dalijosi A. Juškėnas.

Grįžęs iš Montpeljė „Dragūno“ strategas pradėjo taikyti naujus treniruočių metodus, efektyviau organizuoti fizines veiklas. 

„Svarbiausia šiuolaikinio rankinio kryptis – situacijų sprendimas, kai iš sportuojančio asmens reikalaujama mąstyti, spręsti situacijas, atlikti užduotis ir tai daryti greitai“, – akcentavo A. Juškėnas.

Naujovių rezultatus bus galima įvertinti šiek tiek vėliau. Taip pat vasario mėnesį numatoma surengti nemokamą renginį, kurio metu bus pasidalinta įgytomis žiniomis ir kompetencijomis su kitais Klaipėdos miesto rankinio sporto specialistais.

Projektas „Sporto specialistų kvalifikacijos kėlimas siekiant skatinti jaunimo fizinio aktyvumo ugdymą“ bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurį administruoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, Švietimo mainų paramos fondas ir Centrinė projektų valdymo agentūra.