Judėjimas – sveikatos šaltinis, jeigu laikomasi kelių taisyklių

Sveikatos priežiūros ir visuomenės sveikatos specialistai sutaria, kad judėti būtina, jeigu norime būti sveiki. Vis dėlto dažnai sportuojant, aktyviai judant reikia rūpintis ir visaverte mityba, kad organizmas būtų aprūpintas visomis reikalingomis medžiagomis.

Labai svarbu rūpintis savo sąnariais, kadangi jiems dylant žmogus nebegali atlikti iki tol įprastų judesių, aktyviau judėti, taigi, prastėja ir gyvenimo kokybė. Ypač tai aktualu sportininkams, kurie kasdien daug treniruojasi, o rungtynių, varžybų metu gauna didžiulį krūvį.

Klaipėdos rankinio klubo „Dragūnas“ kineziterapeutas Šarūnas Jurkšys sako, kad geriausias vaistas nuo visų sąnarių ligų yra judėjimas, tačiau reikia atsižvelgti į keletą dalykų, kad judėjimas būtų naudingas ir nedarytų žalos organizmui.

Įvertinti sąnarių būklę

„Reikia įvertinti, kokia yra jūsų sąnarių būklė, ir pagal tai pasirinkti tinkamą fizinio aktyvumo formą. Profesionalus sportas, ypač tas, kuriame yra daug šuolių ant kietos dangos, skatina sąnarių dėvėjimąsi, jie greičiau dyla. Dėl to atsiranda sąnarių skausmai ar kitos sąnarių problemos“, – sakė Š. Jurkšys.

Tolimoje ateityje, jau baigus profesionalaus sporto karjerą, tai gali grėsti ir rimtomis ligomis, pavyzdžiui, sąnarių uždegimu, osteoartritu.

„Žmogaus gyvenimo periodas yra gana ilgas ir, jeigu sąnariai sudyla, žmogus nebegali savimi pasirūpinti. Kai kurie tai įvardija kaip „sąnarių galiojimo laiką“. Jeigu sąnarys būna labai nusidėvėjęs, tenka jį keisti“, – kalbėjo Š. Jurkšys.

Įvertinti savo sąnarių būklę galima atlikus šį orientacinį testą.

Tinkama avalynė

„Dragūno“ treniruotės rankinio salėje kasdien vyksta dukart – ryte ir vakare. Siekiant išvengti greitesnio sportininkų sąnarių dėvėjimosi, naudojama kiekvienam sportininkui individualiai parinkta avalynė.

„Tinkama avalynė yra turbūt vienas svarbiausių dalykų. Naudojami ir specialūs įdėklai batams, kurie mažina neigiamą poveikį sąnariams ir raumenims, koreguoja judėjimo biomechaniką, padeda tolygiai ar taisyklingai paskirstyti sąnarį ar minkštuosius audinius veikiančias jėgas“, – pasakojo kineziterapeutas.

Būtinas apšilimas

„Sąnarių problemų negalima pajausti taip greitai, kaip minkštųjų audinių traumų. Pavyzdžiui, jeigu tiesiogiai sąnarys nepažeidžiamas, problemos pajuntamos vėliau. Dėl to gana sunku jas pastebėti anksti“, – akcentavo kineziterapeutas.

Dėl to pradedant treniruotę svarbu geras apšilimas, kurio metu išjudinami raumenys ir sąnariai, kad jie judėtų didžiausia galima amplitude ir būtų išvengiama traumų. 

Procedūros, mityba ir pagalbinės priemonės

Prieš treniruotes ar rungtynes pagal poreikį naudojami šildantys tepalai, jeigu yra kokių nors problemų su minkštaisiais audiniais – kad raumenims būtų padedama lengviau pasiruošti krūviui. Taip pat pagal poreikį naudojami ir kitokie tepalai, pavyzdžiui, vėsinantys.

Po įtemptų rungtynių, kad sportininkai lengviau atsigautų, pasitelkiamos įvairios procedūros.

„Naudojamos kontrastinės vonelės, limfodrenažiniai aparatai, atliekami masažai. Svarbu geras poilsis“, – akcentavo kineziterapeutas.

Š. Jurkšio teigimu, labai svarbus vaidmuo tenka ir mitybai, nes reikia užtikrinti, kad organizmui netrūktų reikalingų medžiagų. Po didelio fizinio krūvio organizmui reikia atgauti prarastus elektrolitus, aprūpinti organizmą baltymais. Jeigu mityba nėra visavertė ir ima trūkti kokių nors medžiagų, vartojami ir maisto papildai.

Po rungtynių krūvis sportininkams koreguojamas, kad jie galėtų greičiau atgauti jėgas ir pailsinti kūną. Greitesnio sportininkų būklės pagerinimo siekiama derinant skirtingų tipų treniruotes, daugiau dėmesio skiriant ne ištvermės pratimams, o stabilumui, smulkiesiems raumenims lavinti.

Injekcija į sąnarį

Ne vienam „Dragūno“ žaidėjui, kentusiam skausmus dėl apkrovos sąnariams, teko išbandyti ir specialias sinovinio (sąnarinio) skysčio injekcijas su hialurono rūgštimi. Gydytojas šį skystį leidžia tiesiai į sąnarį, tad sąnario paviršiai sutepami, sumažėja jų trintis, sykiu – ir apkrova bei skausmas.

„Hialurono injekcijos iš esmės yra praturtintas sąnarių skystis. Jeigu organizmas nesugeba jo pakankamai išskirti arba dėl nevisavertės mitybos jo susidaro mažiau, tos vienkartinės injekcijos padeda pamaitinti sąnarį. Tokios injekcijos buvo leistos keletui klubo žaidėjų, kuriems po traumų sąnariai ėmė labiau dėvėtis. Patys sportininkai sakė, kad jautėsi geriau, judėti buvo lengviau. Ko gero, taip yra todėl, kad koncentruotas skystis leidžiamas tiesiai į probleminę vietą, o jeigu naudojami papildai, jų poveikis pajaučiamas tik vartojant nuolat ir ilgesnį laiką“, – sakė kineziterapeutas Š. Jurkšys.

Vis dėlto, jo teigimu, jeigu treniruojamasi prieš tai įvertinus savo sąnarių būklę, atsakingai pasiruošiant treniruotėms, pasirūpinant tinkama avalyne, gerai maitinantis ir užtektinai pailsint, papildų ar rimtesnių priemonių gali ir neprireikti.

„Judėjimas yra vaistas nuo visų ligų, tik reikia tai daryti teisingai“, – pabrėžė „Dragūno“ kineziterapeutas.