„Dragūnas“ ruošiasi kovai dėl pirmojo sezono trofėjaus

Praėjusį savaitgalį Klaipėdos „Dragūnui“ nepavyko įveikti Izraelio ekipos ir žengti į kitą Europos taurės etapą. Uostamiesčio rankininkai sieks sutelkti jėgas ir šį šeštadienį, rugsėjo 14 d., Molėtuose vyksiančiose rungtynėse iškovoti Lietuvos supertaurę.

Apie nesėkmingą startą Europoje, silpnąsias žaidimo vietas ir komandos pasirengimą Lietuvos ir Baltijos šalių rankinio čempionatams kalbėjo „Dragūno“ vyriausiasis treneris Artūras Juškėnas.

Treneri, iš Izraelio grįžote su dviem pralaimėjimais. Kas nulėmė tokį Europos taurės startą ir finišą?

Antrose rungtynėse Izraelyje mačiau, kad atrodėme geriau ir jau buvo prošvaisčių – pirmavome penkiais įvarčiais ir jeigu ne tos klaidos, kurios mums būdingos sezono pradžioje, galbūt būtume grįžę su laimėjimu. Bet antro kėlinio viduryje jau buvo aišku, kad nepavyks mums laimėti 6 ir daugiau įvarčių, buvo galima nebent laimėti dėl prestižo ar gražesnių kalbų. Vietoje to į aikštelę ėjo mūsų jauni žaidėjai paragauti tarptautinio rankinio, manau, tai buvo didesnė nauda nei laimėjimas vienu ar dviem įvarčiais. Pradėjome sezoną kaip kiekvienais metais, dabar svarbu ir užbaigti sezoną kaip kiekvienais metais.

Jau keletą metų iš eilės kelionė Europos taurės link baigiasi vos prasidėjusi. Kodėl taip yra?

Vienas patyręs Estijos treneris, kai jo paklausiau, kada jie bus Europos taurės finalo ketverte, pasakė, kad niekada. Galbūt ir mes niekada to nepasieksime. Yra daug veiksnių, daug ką lemia burtai. Žinoma, galima kalbėti, kad jeigu vienerias rungtynes būtume žaidę namuose, o vienerias – išvykoje, didelė tikimybė, kad būtume išėję į kitą etapą. Tačiau kokia būtų buvusi to kaina? Ar įgyta patirtis būtų adekvati klubo išleistai pinigų sumai? Ar mes galime sau tą leisti?

Mes dar nesame tokio lygio europinio rankinio komanda, mes siekiame ja tapti. Kai sugebėsime pritraukti rimtus rėmėjus, kai komandoje žais vyresni, daugiau patirties turintys žaidėjai, tada galėtume ieškoti kitokių priežasčių, kodėl mums nesiseka. Lygiai taip pat Europos turnyruose pralaimėjo Latvijos, Estijos čempionai. Taigi, ne mes vieni turime tokių bėdų.

Galbūt Izraelyje komandos žaidime pavyko įžvelgti ir gerų dalykų?

Kol kas vis dar yra daug klaidų, nerealizuojame savo susikurtų progų. Tačiau antrose rungtynėse, kol į aikštelę neišleidome jaunimo, gerai dirbo vartai ir gynyba. Tai jau prošvaistė. Iš tokių prošvaisčių susidėlios visa mozaika.

Kalbant ne tik apie rankinį, išvyka į Izraelį buvo naudinga tuo, kad po rungtynių skyrėme laiko ekskursijai. Vyrai aplankė istorines vietas, susipažino su kitokia kultūra. Naujos žinios, patirtys formuoja kitokį, kultūringesnį, labiau išprususį žmogų, plečia jo mąstymą, suvokimą, o tai turi įtakos ir žaidimui aikštelėje.

Netrukus laukia Lietuvos supertaurės rungtynės su Kauno „Granitu-Kariu“. Galbūt iškovota taurė padėtų emociškai atsitiesti?

Vyksta tik vienerios rungtynės, jeigu laimi – turi taurę, jeigu nelaimi – neturi. Žinoma, norime laimėti, bet man asmeniškai labiau rūpi, koks bus žaidimas, norisi, kad jis gerėtų. Žinoma, be čempionų titulo, dar yra du Lietuvos rankinio apdovanojimai, kuriuos mes šį sezoną stengsimės laimėti – Supertaurė ir LRF taurė.

Praėjusį sezoną po ilgos pertraukos pavyko pasiekti Baltijos šalių rankinio čempionato finalo ketvertą. Kokie lūkesčiai šį sezoną?

Norisi kuo geriau pasirodyti. Jeigu ir šį sezoną pavyktų patekti į ketvertuką, būtų fantastika. Galbūt tai atrodo kaip misija neįmanoma, bet kodėl gi ne.

Ar jau aišku, su kokiomis komandomis Baltijos lygoje „Dragūnas“ varžysis šį sezoną?

Beveik aišku, kad vėl bus dvi grupės, kaip ir praėjusį sezoną. Mes vėl patekome į stipresnę grupę, kurioje žais kelių šalių čempionai: mes, Polvos „Serviti“ iš Estijos, Latvijos čempionai Dobelės „Tenax“, kurie šiam sezonui labai sustiprino sudėtį. Taip pat žais Suomijos čempionai, Čempionų lygoje žaidžiantys Ryhimakio „Cocks“, Minsko SKA (Baltarusija) ir Zaporožės ZTR (Ukraina) komandos.

Žaidžiant su tokio lygio komandomis mums kiekvienas iškovotas taškas bus itin vertingas. Apskritai manau, kad Baltijos lygą galime vertinti kaip gerą rankinio mokyklą, kurioje gauname geros tarptautinių rungtynių patirties.

Ar Baltijos šalių čempionate yra kokių nors naujovių?

Šiek tiek pasikeitė sąlygos. Šį sezoną reikės daugiau važiuoti žaisti į užsienį. Reikės važiuoti į Suomiją, į Baltarusiją. Tik ZTR atvažiuos žaisti pas mus. Galbūt kitą sezoną keisis organizavimas.