Turnyrą Klaipėdoje laimėjo Latvijos komanda

Sekmadienį baigėsi jau devynioliktą kartą vykęs tarptautinis rankinio turnyras pulkininkui leitenantui Rimantui Baltušiui atminti. Šiais metais turnyro nugalėtoja tapo komanda iš Latvijos – Dobelės „Tenax“. Antrąją vietą užėmė Klaipėdos „Dragūnas“, trečiąją – Kauno „Granitas-Karys“.

„Tenax“ komandos vadovas Ivars Zarins sakė, kad šiame turnyre dalyvo, atrodo, jau 12 kartą.

„Dalyvaujame jau seniai, taip pat seniai bendraujame su Lietuvos komandomis „Dragūnu“ ir „Granitu“. Esame patenkinti iškovoję pirmąją vietą. Laimėtojai beveik kasmet keičiasi, šiemet laimėjome mes. Tačiau pirma vieta nereiškia, kad mes esame labia stiprūs, galbūt esame surinkę geresnę komandą. Nesvarbu, kad rungtynių rezultatas, skirtumas buvo didelis, bet rungtynės buvo sunkios“, – įspūdžius apibendrino I. Zarins.

Klaipėdos „Dragūno“ vyriausiasis treneris Artūras Juškėnas sakė,  kad tikslas buvo ne laimėti turnyrą, o pasitikrinti save, pasiruošti artėjančioms Europos taurės rungtynėms.

„Po šito turnyro pamačiau, ką mano komanda daro gerai, ką – blogai. Baugina tai, kad mes vis dar esame toli nuo reikiamos sportinės formos, o jau už geros savaitėlės skrisime žaisti Europos taurės rungtynių į Izraelį. Gaila, bet jau keletą metų iš eilės nutinka taip, kad nesužaidę jokių oficialių rungtynių pradedam sezoną nuo Europos taurės. Galima sakyti, kad svarbiausios sezono rungtynės bus ir pirmosios šį sezoną“, – kalbėjo A. Juškėnas.

Jis pridūrė, kad šiemet turnyrą pelnytai laimėjo Dobelės komanda, kuri naujam sezonui pasipildė stipriais žaidėjais. Gali būti, kad su „Tenax“ ekipa „Dragūnas“ žais ir Baltijos rankinio lygoje.

Šiais metais turnyro pradžia sutapo su išskirtine diena – Baltijos kelio 30-mečiu. Turnyre dalyvavo Lietuvos, Latvijos ir Estijos rankininkai ir pirmąją turnyro dieną simboliškai pakartojo Baltijos kelio gyvąją grandinę, skambant trikalbei dainai „Bunda jau Baltija!“.

„Tokią dieną norėjome padaryti ką nors išskirtinio, nes sutapo dvi svarbios progos – Baltijos kelio sukaktis ir tarptautinis rankinio turnyras, kuriame kaip tik dalyvauja visų trijų šalių atstovai. Bent porai minučių aikštelėje buvome ne varžovai, o tiesiog draugiškų, broliškų šalių piliečiai, prisiminę ir pagerbę tuos du milijonus žmonių, prieš trisdešimt metų susikibusių rankomis nuo Vilniaus iki Talino“, – apie kilusią idėją kalbėjo Klaipėdos rankinio klubo „Dragūnas“ vyriausiasis treneris A. Juškėnas.

Vienas iš turnyro organizatorių, Lietuvos kariuomenės atsargos majoras Gediminas Reutas, akcentavo, kad plk. ltn. Rimantas Baltušis, aktyviai veikęs Sąjūdžio metu, Klaipėdoje atkūrė Dragūnų batalioną. Tad jam atminti jau devyniolika metų Lietuvos kariuomenės sporto klubas, Dragūnų batalionas ir rankinio klubas „Dragūnas“ organizuoja rankinio turnyrą.

„Esame dėkingi už atminimo įamžinimą, už istorijos puoselėjimą ir paramą sportininkams, kurie gerbia mūsų istorinę atmintį“, – kalbėjo G. Reutas.

TURNYRO RUNGTYNIŲ REZULTATAI

INFORMACIJA

Pulkininkas leitenantas Rimantas Baltušis (1960-2000) – vienas pirmųjų atkurtos Lietuvos karininkų, Lietuvos didžiojo kunigaikščio (LDK) Butigeidžio dragūnų bataliono įkūrėjas ir ilgametis vadas. Baigęs Klaipėdos jūreivystės mokyklą, R. Baltušis dirbo prekybiniame laivyne Vladivostoke.

Grįžęs į Lietuvą įsitraukė į Sąjūdžio apsaugos veiklą. 1990 m. pradėjo tarnybą Krašto apsaugos departamente. 1991 m. saugojo Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos rūmus.

Nuo 1992 m. „Geležinio vilko“ brigados atskirojo Klaipėdos motodesantinio bataliono organizatorius ir vadas, vėliau – LDK Butigeidžio dragūnų bataliono vadas. 1993-1995 m. mokėsi JAV pėstininkų mokykloje Fortbeninge. R. Baltušis pirmasis Lietuvoje pradėjo štabo darbą tvarkyti pagal NATO standartus. Vadas daug dėmesio skyrė kovinio rengimo programų įgyvendinimui bei tobulinimui.