Turnyre Klaipėdoje – kova dėl R. Baltušio taurės (visi rezultatai)

Penktadienį Klaipėdoje, sporto salėje Taikos pr. 61A, prasidėjo tradicinis, jau dvidešimtasis tarptautinis rankinio turnyras pulkininkui leitenantui Rimantui Baltušiui atminti. Šiais metais dėl taurės kaunasi 8 komandos iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos.

Techninis pralaimėjimas latviams

Penktadienį netikėtai lengvai turnyrą pradėjo Kauno „Granito-Kario“ komanda, įsirašiusi pergalę 10:0 prieš varžovus iš Latvijos – HC „Ogre“.

Latviai dėl nenumatytų problemų nespėjo laiku atvykti į rungtynes, tad jiems buvo įrašytas techninis pralaimėjimas.

Vietoje numatytų rungtynių Kauno ekipa sužaidė trumpas draugiškas rungtynes su Klaipėdos jaunaisiais rankininkais.

Latvijos čempionai nukovė alytiškius

Antrose turnyro rungtynėse Alytaus „Varsa-Stronglasas“ turėjo pripažinti Latvijos čempionų Dobelės „Tenax“ pranašumą. Dzūkai po nelengvos kovos pralaimėjo 27:39 (15:18).

„Varsai-Stronglasui“ Žygimantas Micevičius pelnė 9 įvarčius (3 iš 7 m), Gintautas Adamkevičius pridėjo 5, Vilius Juozaitis, Remigijus Čepulis, Aurelijus Petrušauskas – po 3, Ridas Čeginskas – 2, Aurelijus Sabonis – 1.

“Tenax” ekipoje rezultatyviausi buvo Oskars Arajs ir Emils Kurzemnieks – po 8 įvarčius, Nils Kreicbergs įmetė 7 (3 iš 7 m), Nikita Pancenko pelnė 6, Antons Suleiko – 5, Viktors Tarasenko – 3, Nils Aivis Mikelsons, Kristians Pavlenko – po 1 įvartį.

„Šviesa“ per plauką nusileido Estijos čempionams

Įnirtinga kova vyko tarp Estijos čempionų Polvos „Serviti“ ir Lietuvos vicečempionų Vilniaus „Šviesos“.

Nors po pirmojo kėlinio nežymiai priekyje buvo vilniečiai, o antrąjį kėlinį kone visą laiką buvo lygiosios, rungtynių pabaigoje tiksliau sužaidė „Serviti“ rankininkai ir išplėšė pergalę 29:28 (14:16).

„Serviti“ į pergalę vedė po 6 įvarčius įmetę Henri Sillaste ir Tonis Kase, Alfred Timmo įmetė 5, Carl-Eric Uibo – 3, Mathias Rebane – 3 (2 iš 7 m), Sander Sarapuu, Otto Kari Kont – po 2, Kristjan Muuga, Andris Celmins – po 1.

„Šviesos“ gretose po 7 kartus pasižymėjo Karolis Antanavičius ir Valdas Drabavičius (4 iš 7 m), 6 įvarčius įmetė Tadas Rasakevičius, 3 – Taurintas Markiavičius, po 2 pridėjo Rosvaldas Ramunis ir Karolis Bliuvas, 1 – Tomas Bernatavičius.

„Dragūnas“ nesunkiai įveikė svečius iš Estijos

Paskutinė penktadienio dvikova buvo tarp turnyro šeimininkų Klaipėdos „Dragūno“ ir svečių iš Estijos – HC „Tallas“.

Pirmame kėlinyje susikrovę 4 įvarčių persvarą, Klaipėdos rankininkai antroje rungtynių pusėje užtikrintai veržėsi į priekį ir šventė pergalę rezultatu 36:24 (13:9).

„Dragūno“ įvarčių sąskaitą Benas Butkus papildė 6 įvarčiais, Mykolas Lapiniauskas įmetė 5 (1 iš 7 m), Laurynas Simonavičius, Arvydas Bučius – po 4, Gytis Šmantauskas, Lukas Juškėnas – po 3, Rokas Palskys – 3 (1 iš 7 m), Deividas Virbauskas, Ignas Savičius, Orestas Biknius, Tomas Valentukevičius pelnė po 2 įvarčius.

“Tallas” ekipoje rezultatyviausias buvo Taavi Tibar, įmetęs 6 įvarčius (2 iš 7 m), Martin Nerut įmetė 3 (1 iš 7 m), Raigo Pennula, Rauno Kopli – po 3, Kalev Kutt, Markus Viitkar, Jan Raudhaiding, Kert Liinat – po 2, Greg Gornischeff, Aleksander Keskula – po 1.

„Granitas“ nukovė „Tallas“

Šeštadienį rankinio kovos prasidėjo nuo ankstaus ryto. Pirmieji aikštelėje susitiko Kauno „Granitas-Karys“ ir HC „Tallas“.

Kauniečiai jau per pirmąjį kėlinį susikūrė penkių įvarčių persvarą, o antrame kėlinyje ją dar padidino ir pergalės iš savo rankų nebepaleido – 32:25 (16:11).

„Granitui-Kariui“ 7 įvarčius pelnė Tadas Bučinskas, 6 (1 iš 7 m) įmetė Arminas Stankūnas, po 5 – Paulius Šarkauskas ir mantas Sturonas, 4 pridėjo Matas Jurkevičius, po 2 – Vladas Tomkevičius ir Marius Kairys, 1 – Aurimas Balčiūnas.

„Tallas“ ekipoje rezultatyvumu išsiskyrė Taavi Tibar, pelnęs 8 įvarčius (4 iš 7 m), 5 pelnė Markus Viitkar, 3 – Karmo Narju, po 2 įmetė Kalev Kutt ir Rauno Kopli, po 1 pridėjo Patrik Padjus, Jan Raudhaiding, Raigo Pennula, Martin Nerut ir Kermo Pilden.

Latvių išbandymas „Dragūnui“

Paprakaituoti daugkartinius Lietuvos čempionus privertė penktadienį į rungtynes su „Granitu-Kariu“ nespėjusi latvių ekipa „Ogre“, kuri į turnyrą atsivežė vos 8 žaidėjus. 

Varžovai pasinaudojo „Dragūno“ žaidimo spragomis ir pirmąjį kėlinį sugebėjo baigti minimalia persvara. Antrame kėlinyje žaidimas buvo permainingas – abi komandos paeiliui lygino rezultatą ir veržėsi į priekį.

Vis dėlto paskutinėmis minutėmis „Dragūnui“ pavyko išsaugoti trapią dviejų įvarčių persvarą ir įsirašyti dar vieną pergalę rezultatu 32:30 (16:17).

„Dragūnui“ po 7 įvarčius pelnė Deividas Virbauskas ir Gytis Šmantauskas, 6 pridėjo Laurynas Simonavičius, 5 – Lukas Juškėnas, po 2 įvarčius įmetė Orestas Biknius ir Benas Butkus, po 1 – Rokas Palskys, Gintaras Cibulskis ir Gabrielius Virbauskas.

„Ogre“ komandoje rezultatyviausias buvo 11 įvarčių įmetęs Renats Hovratovičs, 7 įmetė Arvis Laganovskis, 4 – Martins Davidnieks, 3 (2 iš 7 m) – Ričards Juzups, po 2 pelnė Vjereslovs Rutka ir Reinis Skunarevs, 1 – Andrejs Makarovs.

Šiurkšti čempionų akistata

Itin įnirtingai ir emocingai aikštelėje susigrūmė Estijos ir Latvijos čempionai – Polvos „Serviti“ ir Dobelės „Tenax“.

Šiurkščiai grūmęsi varžovai kovojo dėl kiekvieno kamuolio ir siekė kuo didesnio pranašumo. Pirmajame kėlinyje kova buvo apylygė, tačiau antroje rungtynių pusėje latviai „Tenax“ perėmė iniciatyvą ir susikrovė 8 įvarčių persvarą. Iki rungtynių pabaigos latvių atotrūkis kiek aptirpo, tačiau jie šventė pergalę penkių įvarčių skirtumu – 23:28 (10:12).

Šiose rungtynėse itin daug darbo turėjo teisėjai – buvo parodytos 6 geltonos kortelės, o žaidėjai pailsėti ant suoliuko dviem minutėms buvo išsiųsti net 16 kartų.

„Serviti“ ekipai 6 įvarčius (3 iš 7 m) pelnė Mathias Rebane, 4 – Henri Hiiend, 3 – Otto Karl Kont, po 2 įmetė Tonis Kase, Henri Sillaste ir Andris Celmins, po 1 – Sander Sarapuu, Markel Veiko, Eston Varusk ir Carl-Eric Uibo.

„Tenax“ gretose po 6 kartus pasižymėjo Nils Kreicbergs ir Oskars Arajs, po 4 – Maris Versakovs (2 iš 7 m) ir Antons Suleiko, 3 įvarčius įmetė Viktors Tarasenko, 2 – Emils Kurzemnieks, po 1 – Nikita Pancenko, Kristians Pavlenko ir Nils-Aivis Mikelsons.

„Šviesa“ buvo pranašesnė už „Varsą-Stronglasą“

Puikiai pažįstamų varžovų – Vilniaus „Šviesos“ ir Alytaus „Varsos-Stronglaso“ – susitikime atmosfera buvo įkaitusi.

Abi komandos prieš prasidedant naujam sezonui siekė įvertinti viena kitos jėgas ir parodyti savo pranašumą. 

Pirmoje rungtynių pusėje gana stabilų žaidimą demonstravusi Alytaus ekipa sukaupė dviejų įvarčių persvarą. Tačiau antrame kėlinyje varžovai ėmė kvėpuoti į nugarą.

Beveik visą antrąjį kėlinį rezultatas buvo lygus ar skyrėsi vos vienu įvarčiu, vis dėlto vilniečiai sugebėjo sutramdyti emocijas ir išsiveržti į priekį. Rungtynes „Šviesa“ laimėjo trijų įvarčių persvara – 35:32 (14:16).

„Šviesos“ komanda į pergalę vedė 8 įvarčius (1 iš 7 m) pelnęs Laurynas Palevičius, 7 įmetė Karolis Antanavičius, 6 – Šarūnas Ugianskis, 4 pridėjo Karolis Bliuvas, po 3 – Taurintas Markiavičius ir Rosvaldas Ramunis, 2 įmetė Tadas Rasakevičius, po 1 pelnė Valdas Drabavičius ir Eimantas Sinkevičius.

„Varsos-Stronglaso“ ekipoje rezultatyviausias buvo 10 įvarčių (8 iš 7 m) įmetęs Gintautas Adamkevičius, 8 įvarčius įmetė Tautvydas Petrušauskas, 5 – Vilius Juozaitis, po 3 – Žygimantas Micevičius ir Edvinas Grėbliūnas, 2 – Ridas Čeginskas, 1 įvartį pridėjo Aurelijus Sabonis.

Latvių komandą papildė Klaipėdos jaunimas

Turnyro kovas tęsė Estijos atstovų „Tallas“ ir latvių „Ogre“ rungtynės. Pastarosios komandos kuklią sudėtį papildė Klaipėdos „Dragūno“ jaunieji žaidėjai – Orestas Biknius, Ignas Savičius, Tomas Drakšas ir Edvinas Aidukonis.

Nors „Dragūno“ jaunimas latviams pelnė 7 įvarčius ir atliko ne vieną rezultatyvų perdavimą, deja, „Ogre“ ekipai neteko džiaugtis pergale.

Užtikrintai žaidusi „Tallas“ komanda jau pirmame kėlinyje susikūrė 4 įvarčių persvarą. Antrame kėlinyje „Ogre“ stengėsi prisivyti varžovus, tačiau estai užtikrintai gynėsi, taikliai atakavo ir galiausiai džiaugėsi pergale rezultatu 37:28 (18:14).

„Tallas“ komandoje po 6 įvarčius įmetė Martin Nerut ir Taavi Tibar (3 iš 7 m), po 4 įmetė Karmo Narju, Markus Vitkar, Raigo Pennullo ir Kert Liinat, po 2 – Kalev Kutt, Aleksander Keskula ir Rauno Kopli, po 1 – Sim Normak, Jan Raudhaiding ir Kermo Pilden.

„Ogre“ gretose 8 kartus pasižymėjo Arvis Laganovskis, 5 – Ričards Juzups, 4 įmetė Ignas Savičius, 3 – Andrejs Makarovs, po 2 – Renats Hovratovičs, Reinis Skunarevs ir Edvinas Aidukonis, po 1 – Vjereslavs Rutka ir Tomas Drakšas.

„Granitas“ neperžengė „Dragūno“ barjero

Viena kasmet laukiamiausių turnyro dvikovų yra tarp principinių varžovų: Klaipėdos „Dragūno“ ir Kauno „Granito-Kario“. Šiais metais stipresni buvo aikštelės šeimininkai, kurių barjero kauniečiai neįstengė peržengti.

Pirmoje rungtynių pusėje klaipėdiečiai palengva krovėsi įvarčius ir į pertrauką išėjo pirmaudami keturiais įvarčiais. Antrajame kėlinyje „Dragūnas“ toliau didino atotrūkį ir įsirašė pergalę rezultatu 33:26 (18:14).

Šiose rungtynėse pirma laiko aikštelę paliko „Granito-Kario“ treneris Lukas Feoktistovas – dėl ginčo su teisėjais jam buvo parodyta mėlyna kortelė.

„Dragūnui“ po 6 įvarčius uždirbo Mykolas Lapiniauskas, Deividas Virbauskas ir Gytis Šmantauskas, 5 įmetė Benas Butkus, po 3 – Rokas Palskys (visi iš 7 metrų) ir Gabrielius Virbauskas, po 1 pridėjo Laurynas Simonavičius, Orestas Biknius, Tomas Valentukevičius ir Tomas Drakšas (iš 7 m).

„Granitui-Kariui“ 6 įvarčius pelnė Paulius Šarkauskas, 5 (3 iš 7 m) – Tadas Bučinskas, 4 (1 iš 7 m) – Arminas Stankūnas, po 3 įvarčius įmetė Andrius Montvilas ir Mantas Sturonas, po 1 – Lukas Gurskis, Vladas Tomkevičius, Marius Kairys, Matas Jurkevičius ir Aurimas Balčiūnas.

„Varsa-Stronglasas“ neatlaikė Estijos čempionų išbandymo

Alytaus „Varsai-Stronglasui“ aikštelėje teko stoti prieš Estijos čempionus, Polvos „Serviti“ ekipą. Šis išbandymas alytiškiams pasirodė nelengvas.

Sunkiai brovęsi pro „Serviti“ gynybą, vėliau „Varsos-Stronglaso“ rankininkai bandė stabdyti estų puolimą, tačiau tam pritrūko jėgų. Visą rungtynių laiką užtikrintai pirmavusi „Serviti“ komanda šventė pergalę dviženkle persvara – 34:24 (19:13).

„Serviti“ ekipoje po 7 įvarčius įmetė Henri Sillaste ir Mathias Rebane (4 iš 7 m), po 3 įmetė Sander Sarapuu, Kristjan Muuga ir Otto Karl Kont, po 2 pridėjo Tonis Kase, Arturs Meiksans, Ulljo Pihus, Andris Celmins ir Alfred Timmo, 1 – Markel Veiko.

„Varsos-Stronglaso“ gretose 10 įvarčių (1 iš 7 m) pelnė Žygimantas Micevičius, 4 – Gintautas Adamkevičius, po 3 – Tautvydas Petrušauskas (1 iš 7 m) ir Edvinas Grėbliūnas, 2 pridėjo Vilius Juozaitis, po 1 – Remigijus Čepulis ir Ridas Čeginskas.

Įtampa „Šviesos“ ir „Tenax“ rungtynėse

Paskutinėse šeštadienio rungtynėse susitikusios Vilniaus „Šviesa“ ir Dobelės „Tenax“ susikibo ne juokais – iki pat 50-os minutės nebuvo aišku, kuri komanda stipresnė.

Pirmąjį kėlinį dviem įvarčiais priekyje užbaigė Latvijos čempionai „Tenax“, tačiau antroje rungtynių pusėje jiems lengvai atitrūkti nepavyko. Įtampą aikštelėje jautė abi komandos, kurios ir prasižengė, ir klydo. Iš viso žaidėjai 10 kartų buvo išsiųsti ant suolelio dviem minutėms, o „Šviesos“ atstovui Šarūnui Ugianskiui už šiurkštų varžovo atakos stabdymą buvo parodyta raudona kortelė.

Kol „Tenax“ bandė atitolti, „Šviesa“ įnirtingai vijosi varžovus. Likus 10 minučių iki rungtynių pabaigos vilniečiai atsiliko trimis įvarčiais, tačiau tada latviai sužaidė atkarpą 2:8 ir baigė rungtynes pirmaudami 9 įvarčiais – 27:36 (13:15).

„Šviesai“ 7 įvarčius (3 iš 7 m) įmetė Laurynas Palevičius, 6 – Šarūnas Ugianskis, 5 – Karolis Bliuvas, 4 pridėjo Karolis Antanavičius, 2 – Eimantas Sinkevičius, po 1 – Tomas Bernatavičius, Artūras Švilpa ir Valdas Drabavičius.

„Tenax“ komandoje rezultatyviausias buvo 8 įvarčius pelnęs Nikita Pancenko, 7 (2 iš 7 m) įmetė Nils Kreicbergs, po 4 – Maris Versakovs, Antons Suleiko ir Oskars Arajs, po 3 – Kristians Pavlenko ir Emils Kurzemnieks, 2 – Viktors Tarasenko, 1 – Nils-Aivis Mikelsons.

Turnyro lyderiai – „Dragūnas“ ir „Tenax“

Sužaidus visas rungtynes paaiškėjo, dėl kokių vietų kausis dviejose grupėse rungtyniavusios komandos. 

A grupėje pirmą vietą užėmė  „Dragūnas“, antrą – „Granitas-Karys“, trečią – „Tallas“, ketvirtą – „Ogre“. 

B grupėje pirma „Tenax“ komanda, antra – „Serviti“, trečia – „Šviesa“, ketvirta – „Varsa-Stronglasas“.

Sekmadienį tarpusavyje susitiko tas pačias vietas grupėse užėmusios komandos. 

Išvargta alytiškių pergalė

Sekmadienį rungtynėse dėl 7 vietos susitiko latviai „Ogre“ ir Alytaus „Varsa-Stronglasas“. Latviams vėl padėjo keturi jaunieji dragūniečiai, šįkart aikštelėje jautęsi drąsiau.

„Ogre“ pirmame kėlinyje greitai išsiveržė į priekį ir „Varsa-Stronglasas“ varžovus pasivijo tik kėliniui įpusėjus. Vis dėlto latviai iki pat kėlinio galo sugebėjo išlaikyti dviejų įvarčių persvarą.

Antrame kėlinyje rungtynės klostėsi panašiai, tačiau kurį laiką vykusį apylygį žaidimą alytiškiai ėmė keisti savo naudai. Iniciatyvą perėmę Alytaus rankininkai antroje kėlinio pusėje susikrovė penkių įvarčių persvarą, kurios, net aptirpusios, užteko laimėti. Rungtynės baigėsi rezultatu 27:30 (16:14).

„Ogre“ komandai 9 įvarčius pelnė Arvis Laganovskis, 5 (4 iš 7 m) – Ričards Juzups, 4 – Ignas Savičius, po 3 – Renats Hovratovičs ir Orestas Biknius, 2 – Reinis Skunarevs, 1 – Tomas Drakšas.

Prie „Varsos-Stronglaso“ pergalės 9 įvarčiais prisidėjo Tautvydas Petrušauskas, 8 įmetė Vilius Juozaitis, 5 (2 iš 7 m) – Žygimantas Micevičius, 3 – Gintautas Adamkevičius, po 2 – Ugnius Urbonas ir Edvinas Grėbliūnas.

Nesunkios „Šviesos“ rungtynės

Priešingai nei alytiškiai, sekmadienį mažiau vargo turėjo Vilniaus „Šviesa“, rungtynėse dėl 5 vietos susitikusi su estais HC „Tallas“.

Pirmajame kėlinyje „Šviesa“ įgijo trijų įvarčių persvarą, o antroje rungtynių pusėje savo atotrūkį padidino iki dviženklio skaičiaus.

Žaidimu galėję pasimėgauti vilniečiai šventė pergalę rezultatu 28:18 (13:10).

„Tallas“ ekipoje 4 kartus (3 iš 7) pasižymėjo Martin Nerut, 3 įvarčius įmetė Kert Liinat, po 2 – Aleksander Keskula, Raigo Pennulla ir Kermo Pilden, po 1 – Kalev Kutt, Karmo Narju, Markus Vitkar, Jan Raudhaiding ir Rauno Kophi.

„Šviesai“ 4 įvarčius pelnė Rosvaldas Ramunis, po 3 – Laurynas Palevičius (2 iš 7 m), Tomas Bernatavičius, Tadas Rasakevičius ir Domantas Pukas, po 2 – Taurintas Markiavičius, Karolis Antanavičius, Valdas Drabavičius ir Eimantas Sinkevičius, po 1 – Modestas Adomėnas, Artūras Švilpa, Šarūnas Ugianskis ir Mantas Urvikis.

Trečioji vieta – estams

Dėl prizinės trečiosios vietos susirungė Kauno „Granitas-Karys“ ir estai „Serviti“.

Pusę pirmojo kėlinio komandos žaidė lygiai, bet antroje kėlinio pusėje kauniečiai išsiveržė į priekį kraudamiesi persvarą ir atitolo penkiais įvarčiais. Tačiau tada už nesportišką elgesį raudona kortelė buvo parodyta „Granito“ kapitonui Tadui Bučinskui ir komandos žaidimas subyrėjo.

Paskutinėmis pirmojo kėlinio minutėmis estai „Granito-Kario“ persvarą sumažino iki trijų įvarčių. Antrame kėlinyje „Serviti“ komanda spurtavo 7:0 ir persvėrė rezultatą savo naudai, net 13 minučių neleisdama kauniečiams pelnyti įvarčių.

Likusį rungtynių laiką Kauno komanda bandė sumažinti atotrūkį, tačiau to nebepavyko padaryti – „Serviti“ nugalėjo rezultatu 29:22 (12:15).

„Granitui-Kariui“ 6 įvarčius uždirbo Paulius Šarkauskas, 5 (1 iš 7 m) – Arminas Stankūnas, 4 (2 iš 7 m) – Tadas Bučinskas, po 3 – Marius Kairys ir Andrius Montvilas, 1 – Aurimas Balčiūnas.

„Serviti“ gretose rezultatyviausias buvo 11 įvarčių (4 iš 7 m) įmetęs Mathias Rebane, po 3 įmetė Tonis Kase, Ulljo Pihus ir Alfred Timmo, po 2 – Sander Sarapuu, Henri Sillaste ir Andris Celmins, po 1 – Otto Karl Kont, Arturs Meiksans ir Henri Hiiend.

„Dragūnas“ susigrąžino taurę

Dėl pirmosios vietos kovėsi turnyro grupių lyderiai „Dragūnas“ ir Dobelės „Tenax“.

Komandos rungtynes pradėjo žaisdamos gana tolygiai, tačiau nuo kėlinio vidurio į priekį ėmė veržtis aikštelės šeimininkai, susikūrę trijų įvarčių persvarą. Kėlinio pabaigoje atakų šou surengė Deividas Virbauskas, Gytis Šmantauskas ir puikiai pasirodęs Benas Butkus, padidinę „Dragūno“ persvarą iki 7 įvarčių.

Antrame kėlinyje Latvijos čempionams nesisekė rasti būdų sustabdyti klaipėdiečių atakas – per pirmąją kėlinio pusę „Dragūno“ persvara išaugo iki 11 įvarčių. Tada Klaipėdos komanda šiek tiek atsipalaidavo ir tuo netruko pasinaudoti varžovai, ėmę mažinti atotrūkį.

Vis dėlto susikrautos persvaros „Dragūnui“ užteko – Klaipėdos komanda po metų pertraukos vėl iškovojo turnyro nugalėtojų taurę, laimėję rungtynes rezultatu 33:28 (18:11).

„Dragūnui“ 7 įvarčius pelnė Mykolas Lapiniauskas, 6 – Benas Butkus, 5 – Deividas Virbauskas (2 iš 7 m), 4 – Gabrielius Virbauskas, 3 – Gytis Šmantauskas, 2 – Laurynas Simonavičius, po 1 pridėjo Rokas Palskys (iš 7 m), Ignas Savičius, Edvinas Aidukonis, Lukas Juškėnas, Tomas Drakšas (iš 7 m) ir Orestas Biknius.

„Tenax“ komandoje 7 įvarčius (3 iš 7 m) įmetė Nikita Pancenko, 6 (1 iš 7 m) – Nils Kreicbergs, po 5 – Nils-Aivis Mikelsons ir Antons Suleiko, 3 – Emils Kurzemnieks, 2 – Oskars Arajs.