Artūras Juškėnas: „Dūšioje jaučiamės čempionai“

Lietuvos rankinio lyga (LRL) dėl koronaviruso pandemijos nusprendė baigti šį sezoną ir nugalėtojų nepaskelbti. Klaipėdos „Dragūno“ rankininkai, kurie 9 kartus per pastaruosius 10 metų džiaugėsi čempionų titulais, ir šiemet buvo lyderiai – tapo reguliariojo sezono nugalėtojais. Visgi lygos valdybos posėdyje buvo nuspręsta čempionatą pabaigti nepaskelbus nugalėtojų ir prizininkų.

Toks verdiktas priimtas, kadangi dėl nuo trečiosios iki šeštosios pozicijų esančių LRL komandų kilo daugiausia neaiškumų.

„Šiuo atveju vietas skelbti būtų neteisinga kai kurių komandų atžvilgiu, nes ne visos komandos sužaidė vienodą rungtynių skaičių ir galutinė reguliariojo sezono rikiuotė galėjo būti kitokia“, – rašoma lygos pranešime spaudai.

Diskusijos nuotoliniu būdu vyko dvi valandas.

„Valdyba nusprendė, kad čempionatas – baigtas. Tačiau, remiantis teisingumo principu, čempionai ir užimtos vietos nėra skelbiami“, – po pasitarimo teigė LRL direktorius Edmundas Toliušis.

Pagal dabartinę LRL turnyro lentelę „Dragūnas“ su 14 pergalių ir 1 pralaimėjimu – vienvaldis lyderis, antroje vietoje su 12 pergalių, 1 lygiosiomis ir 2 pralaimėjimais – Vilniaus VHC „Šviesa“, treti su 9 pergalėmis ir 6 pralaimėjimais – Alytaus „Varsos-Stronglaso“ rankininkai.

Treneri, kokios jūsų mintys dėl taip pasibaigusio Lietuvos rankinio lygos čempionato? – „Vakarų ekspresas“ pasiteiravo „Dragūno“ vyr. trenerio Artūro Juškėno.

Manau, kad priimtas teisingas sprendimas. Pasirinktas garsusis „Fair Play“ (lietuviškai – „garbingo žaidimo“) principas. Nepaisant visko, mes dūšioje jaučiamės čempionai. Su savo žaidėjais pasikalbėjome šiuolaikinių technologijų pagalba nuotoliniu būdu, virtualiai išsidalijome čempioniškas premijas su daug nuliukų (juokiasi – autor. past.).

NEPASKELBĖ. „Dragūno“ rankinio komanda šiemet galėjo iškovoti dešimtąjį čempionų titulą, tačiau oficialiai tuo džiaugtis negalės. To priežastis – šiemet dėl neeilinės situacijos nuspręsta neskelbti nugalėtojų ir prizininkų.

Jei mūsų čempionatas būtų be atkrintamųjų varžybų, tada sakyčiau, kad reiktų skelbti čempionus, o dabar visi daugiausia koncentruojasi į akrintamąsias varžybas. Naudojamos įvairios strategijos, sistemos ir panašiai. Visi suprantame, kad situacija nėra eilinė ir pripažįstame, kad baigti čempionatą buvo būtina. Lietuvos krepšinio lyga taip pat baigė čempionatą ir paskelbė prizininkus, ar tai teisinga? Aš abejočiau. Juk, pavyzdžiui, Panevėžio „Lietkabelis“ ilgą laiką buvo antras ir tik paskutinę akimirką nukrito į trečiąją vietą. Galbūt ir „Neptūnas“ po atkrintamųjų būtų likęs ne ketvirtas, o tapęs prizininku. Niekas nežino, kaip būtų įvykę. Tam ir yra atkrintamosios varžybos, kurios viską lemia.

Jums susiklostė įdomi situacija: Lietuvos čempionatas baigėsi, tačiau Baltijos rankinio lygos (BHL) pirmenybės kol kas yra tik sustabdytos. Taigi, čempionato oficialiai baigti ir išsiskirstyti negalite?

Taip.

Čia puikiai tinka posakis: „Esame nei pakarti, nei paleisti.“

Kita vertus, Baltijos rankinio lygos čempionate iki finalinio ketverto mums yra likę sužaisti vos vienas rungtynes. Pirmąją ketvirtfinalio dvikovą Estijoje prieš Polvos „Serviti“ ekipą laimėjome vieno įvarčio skirtumu – 29:28 (17:14). Antrąsias rungtynes turėjome žaisti namuose, bet jos dėl koronaviruso pandemijos neįvyko. Kol kas tik tiek Baltijos rankinio lygos čempionate atsiliekame nuo terminų. Kas žino, gal pasibaigs karantinas ir pirmenybės bus pratęstos.

O pats kaip manote, ar tai realu? Galbūt artimiausiomis dienomis bus nutrauktas ir šis čempionatas?

Tikėtina, kad sveikas protas nugalės ir bus atsisakyta šio sezono kovų. Manau, kad kitą savaitę bus priimtas galutinis sprendimas. O kol kas mes privalome treniruotis individualiai. Žaidėjai gauna iš manęs užduotis, taigi, dirbame, sportuojame, negalime stovėti vietoje.

Pagal naujausią informaciją birželio mėnesio viduryje ir liepos mėnesio pradžioje Lietuvos rankinio rinktinė, kurioje yra ir būrys dragūniečių, žais atrankos į 2021 metų pasaulio čempionato rungtynes su Lenkija ir Baltarusija.

Į Lietuvos rinktinę tikrai turėtų patekti Lukas Simėnas, Gabrielius Virbauskas ir Gytis Šmantauskas, tarp kandidatų – Benas Butkus, Gintaras Cibulskis ir Lukas Juškėnas. Taigi, bet kokiu atveju visiškai atsipalaiduoti negalime, turime būti pasiruošę Lietuvos rinktinės kovoms.

Klaipėdos „Dragūnas“ šiemet nėra oficialiai paskelbtas Lietuvos čempionu. Taigi, kyla natūralus klausimas: kaip bus dėl Europos EHF rankinio taurės varžybų? Kas iš Lietuvos komandų į ją pateks?

Pagal reitingą Lietuva turi tris vietas. Taigi, bėdų nėra. Mes bet kokiu atveju gauname vietą į Europos rankinio taurės varžybas. Tik klausimas, kaip mūsų komandą finansiškai paveiks koronavirusas, kaip į tai sureaguos rėmėjai, ar Klaipėdos savivaldybė galės skirti tokias pat lėšas, kaip ir šiemet. Neatmetu varianto, kad kitam sezonui mes būsime priversti gerokai atjauninti komandos sudėtį. Kol kas tai tik spėjimai, o kaip bus – pamatysime ateityje.

„Vakarų ekspresas“, Paulius Matulevičius