LRF taurės pusfinalyje – „Šviesos“ ir „Dragūno“ lenktynės

Šį savaitgalį Garliavoje vyks Lietuvos rankinio federacijos (LRF) taurės turnyras. Pirmajame LRF taurės pusfinalyje susitiks Klaipėdos „Dragūno“ ir Vilniaus VHC „Šviesos“ ekipos.

Nors šios poros favoritais yra uostamiesčio rankininkai, lengvos pergalės jiems tikėtis būtų naivu. Vilniaus VHC „Šviesa“ ketvirtfinalio etape tiesiog nušlavė Panevėžio „Grifo-R.Sargūno sporto gimnazijos-KKSC“ rankininkus ir nesunkiai žengė į finalo ketverto varžybas. Tuo tarpu klaipėdiečiai kiek netikėtai turėjo vargo žaisdami su LRF pirmoje lygoje žaidžiančia „KTU“ ekipa, kuri sugebėjo mesti rimtą iššūkį daugkartiniams Lietuvos čempionams.

Dvejos tarpusavio rungtynės – dvi „Dragūno“ pergalės

Klaipėdos „Dragūno“ ir VHC „Šviesos“ keliai šiame sezone jau buvo susikirtę du kartus ir abejose rungtynėse pranašesni buvo klaipėdiečiai. Tiek rungtynes Klaipėdoje, tiek Vilniuje „Dragūnas“ laimėjo 5 įvarčių skirtumu, tačiau patys susirėmimai buvo labai skirtingi.

Pirmose rungtynėse Klaipėdoje abi komandos žaidė savo mėgstamą greitą, rezultatyvų rankinį, mačas tuomet baigėsi rezultatu 34:29. Abi komandos mėgsta bėgti greitai, bausti varžovus už klaidas greitomis atakomis, tačiau klaipėdiečiai vis tik sugeba prisitaikyti ir prie kitokio žaidimo tempo ir scenarijaus. Nereikėtų pamiršti, jog pirmose rungtynėse Klaipėdoje „Dragūno“ marškinėlius dar vilkėjo ir Igoris Kopišinskis, kuris tą kartą į vilniečių vartus smeigė 9 įvarčius. Naudingas tuomet buvo ir Gintaras Cibulskis, pasižymėjęs 5 kartus.

Nei Gintaro Cibulskio, nei Igorio Kopišinskio jau nebuvo antrose rungtynėse Vilniuje, bet klaipėdiečiai vis tiek sugebėjo laimėti. Tačiau pagrindinė pergalės priežastis buvo ta, jog „Šviesai“ jie neleido žaisti savojo greito žaidimo. Sostinės ekipa pelnė vos 16 įvarčių, o rezultatyviausias lygos žaidėjas Valdas Drabavičius aikštę paliko su 5 įvarčiais (du iš jų Valdas pelnė 7 metrų baudiniais). Būtent toks žaidimo scenarijus šiuo metu Klaipėdos „Dragūnui“ žaidžiant su „Šviesa“ turėtų būti parankesnis, ypač turint omenyje, jog komandai dėl traumų šiuo metu negali padėti Gintaras Cibulskis, Karolis Bliuvas bei Gabrielius Virbauskas, o Artūras Juškėnas neturi tokio ilgo atsarginių žaidėjų suolelio, jog galėtų visiškai pakeisti šiuos žaidėjus.

Nors kalbant apie Klaipėdos rankinio ekipą visuomet yra pastebima, jog ši ekipa yra jauna ir labai greita, tačiau tokie patys šį kartą yra ir jų varžovai. Pagrindiniu klausimu išlieka tai, ar Klaipėdos klubas bandys įveikti varžovus jų pačių pagrindiniu ginklu – greičiu, ar bandys velti juos į lėtesnį žaidimą. Kaip parodė reguliarusis „Vivus.lt“ rankinio lygos sezonas, abu scenarijai šioms rungtynėms yra įmanomi.

Valdas Drabavičius: „Klaipėdos „Dragūnas“ yra ta komanda, kuriai visuomet norisi įkąsti“

valdasValdas Drabavičius šiuo metu yra rezultatyviausias Lietuvos „Vivus.lt“ rankinio lygos žaidėjas, pelnantis per rungtynes vidutiniškai po 7,2 įvarčio. Natūralu, jog šiam jau ir Lietuvos rinktinėje svarbų vaidmenį užimančiam rankininkui, Klaipėdos „Dragūnas“ bus priverstas skirti papildomą dėmesį.

Pirmajame tarpusavio mače V. Drabavičius klaipėdiečiams atseikėjo 8 įvarčius, antrajame kamuolį į vartus siuntė 5 kartus. Pats Vilniaus komandos žaidėjas teigia, jog varžovų padidintos gynybos nejaučia, juolab kad jam rungtyniaujant dešiniajame krašte, varžovai negali taikyti asmeninės gynybos.

„Rezultatyviausio žaidėjo statuso tikrai nesureikšminu. Juk tai daugiausiai mano komandos draugų nuopelnas, kurie man sukuria progas mesti į vartus. Kadangi žaidžiu krašte, varžovai negali taikyti prieš mane asmeninės gynybos. Galbūt kai kurios komandos ir paspaudžia kiek agresyviau, tačiau kažkokio išskirtinio dėmesio tikrai nejuntu“, – sakė V. Drabavičius.

To, jog Vilniaus ekipa jau du kartus šiame sezone nusileido „Dragūnui“, V. Drabavičius taip pat nebuvo linkęs sureikšminti: „Nors dukart jau ir pralaimėjome prieš „Dragūną“, tačiau žinome, kaip reikia žaisti su šia komanda. Psichologiškai galbūt netgi geriau, jog dukart pralaimėjome. Jeigu būtume, tarkime, du kartus laimėję, galvotume, kad nesunkiai laimėsim ir trečią kartą. Dabar motyvacijos atsirevanšuoti tikrai netrūksta. Manau, jog pergalė prieš klaipėdiečius būtų pakankamai solidus revanšas už tuos du pralaimėjimus. Juolab kad Klaipėdos „Dragūnas“ yra ta komanda, kuriai visuomet norisi įkąsti“.

Abiejų komandų gebėjimą žaisti greitai prieš pusfinalio rungtynes akcentavo ir V. Drabavičius: „Prieš „Dragūną“, jeigu ir galima laimėti, tai greitu žaidimu. Turime bėgti visas 60 minučių ir išnaudoti susikuriamas progas. Jei išnaudosime jų klaidas, išlaikysime maksimalią koncentraciją visų rungtynių metu, tikrai galime kovoti. Juolab kad „Dragūnas“ šiuo metu yra nukraujavęs ir negali remtis visais turimais žaidėjais.“

Šiuo metu Vilniaus VHC „Šviesa“ yra tik šeštoje vietoje Lietuvos rankinio lygoje, nesėkmingai jiems klostosi sezonas ir Baltijos lygoje, kur jau prarastos galimybės patekti į kitą etapą ir iškovota vos viena pergalė prieš Kauno „Granitą-Karį“. Rezultatyviausias „Šviesos“ ekipos žaidėjas sutiko, jog LRF taurė gali tapti atspirties tašku komandai siekiant naujų aukštumų: „Be abejo, patekimas į finalą ar galbūt net iškovota taurė ženkliai pakeistų šį sezoną. Galbūt tai suteiktų ir daugiau pasitikėjimo savo jėgomis bei pavyktų pakreipti sezoną visai kita linkme.“

Lukas Juškėnas: „Žaidžiant su „Šviesa“ reikės bėgti dvigubai greičiau“

juskenas_lKlaipėdos „Dragūno“ veidas kinta kiekvienais metais ir prie to jau turėjo priprasti šios komandos gerbėjai. Dar prieš porą sezonų į pergales šį uostamiesčio klubą vedė dabar Prancūzijoje rungtyniaujantis Jonas Truchanovičius bei Islandijoje karjerą tęsiantis Karolis Stropus, pernai ekipos lyderiais buvo dabar taip pat į Islandiją išvykę Igoris Kopišinskis, ir Mindaugas Dumčius. Šiemet Artūras Juškėnas buvo priverstas, kaip ir kasmet, ieškoti naujų lyderių. Vienu tokių šį sezoną jau tapo A. Juškėno sūnus Lukas, kuris šiuo metu yra rezultatyviausias komandos žaidėjas ir per rungtynes renka po 3.9 įvarčio.

Įžaidėjo pozicijoje žaidžiantis L. Juškėnas teigė, jog tokie komandos branduolio pokyčiai yra jau įprastas reikalas Klaipėdoje, o A. Juškėnas kiekvienais metais iš turimų žaidėjų sugeba suburti konkurencingą klubą.

„Manau, jog esame viena iš daugiausiai besitreniruojančių komandų, todėl žaidėjai sparčiai tobulėja. Treneris įdeda daug pastangų į mūsų progresą, todėl nors ir po kiekvieno sezono ekipą palieka lyderiai, komanda toliau eina pergalių keliu“, – kalbėjo L. Juškėnas.

Tai, kad ši uostamiesčio klubo sistema veikia, patvirtina ir tai, jog klaipėdiečiai kol kas šiame sezone dar nenusileido nė vienai Lietuvos komandai.

Apie abiejų pusfinalyje kovosiančių ekipų norą žaisti greitai kalbėjo ir „Dragūno“ atakų organizatorius: „Vilniaus „Šviesos“ stiprioji žaidimo pusė – greitis. Kadangi ir patys stengiamės visuomet žaisti greitai, žaidžiant su vilniečiais reikės bėgti dvigubai greičiau“.

Tiesa, tai, kas iš vienos pusės yra Vilniaus komandos pranašumas, iš kitos pusės yra ir trūkumas. Būtent tai pastebėjo ir klaipėdietis L. Juškėnas, kuris akcentavo varžovų amžių: „Komandos silpnybe gali būti tai, jog tai labai jauna komanda. Jaunesnė turbūt net už mus pačius.“

Visi puikiai supranta, jog daugkartiniai Lietuvos čempionai į Garliavą atvyks tik su vienu tikslu – išsivežti taurę namo. Anot L. Juškėno, pernai ekipai tai sutrukdė padaryti puikiai prie jų žaidimo prisitaikę alytiškiai: „Pernai pusfinalyje susidūrėme su labai patyrusia komanda, kuri sugebėjo pasinaudoti mūsų trūkumais ir primesti mums savąjį žaidimą. Kaip bus šiemet – pamatysime jau ateinantį savaitgalį“.

Tam, kad Klaipėdos „Dragūnas“ turėjo problemų įveikdamas ketvirtfinalio barjerą daugiausiai įtakos turėjo „KTU“ ekipos neįvertinimas: „Turbūt tinkamai nenusiteikėm pirmosiomis rungtynėmis, o „KTU“ žaidė tikrai pagirtinai: mažai klydo, kovojo, todėl viskas taip ir susiklostė. Svarbu, jog iškovojome pergalę ir dabar savaitgalį kausimės dėl pirmojo trofėjaus šį sezoną.“

 

Palikite atsiliepimą