Artūras Juškėnas pergalių sieks su atjaunėjusia rinktine

Jau spalio 28 dieną Lietuvos vyrų nacionalinė rankinio rinktinė renkasi prieš artėjančias itin svarbias atrankos į Europos čempionatą rungtynes. Lapkričio 2 dieną nacionalinė komanda jau skris į Prancūziją, kur kitą dieną susikaus su viena galingiausių pasaulio ekipų – Prancūzijos nacionaline rinktine. Po rungtynių su neabejotinais grupės favoritais Pau mieste, mūsų šalies rankinio rinktinė grįš į Lietuvą, ir lapkričio 6 dieną „Siemens“ arenoje bandys įveikti pastaruoju metu į Europos rankinio elitą kylančią Norvegijos komandą. Prieš artėjančias atrankos rungtynes su mumis savo mintimis sutiko pasidalinti komandos vyriausiasis treneris Artūras Juškėnas.

Treneri, kokių pokyčių galima tikėtis šių metų rinktinėje?

Pagrindinis pokytis, kurio norime mes, ir be abejo visi rankinio sirgaliai, yra pergalės. Ar jos bus, priklausys nuo mūsų pačių, tačiau norėtųsi, jog tai nebūtų vienadieniai blykstelėjimai, o stabilus, sistemingas rezultatų gerėjimas. Šiuo metu stengiamės atjauninti rinktinę, kadangi yra išsikeltas tikslas per artimiausius keturis metus patekti į Europos čempionatą. Realiausios galimybės tai padaryti bus atrankoje į 2020 – ųjų metų pirmenybes, kadangi turnyro sistema keisis ir į čempionatą pateks jau 24 stipriausios senojo žemyno ekipos. Natūralu, kad žiūrėdami į priekį stengiamės jauninti komandą. Norisi, jog dabar suburtas rinktinės branduolys būtų pajėgus žaisti ir po keturių metų. Todėl, teko pasikalbėti su keliais vyresniosios kartos žaidėjais ir paaiškinti, kodėl jau dabar norima juos pakeisti jaunesniais rankininkais. Galiu pasakyti tik tiek, jog vyrai tikrai šaunuoliai, tikri Lietuvos patriotai, kurie puikiai suprato esamą situaciją ir sutiko būti įtraukti į rezervinę komandą, todėl kažkam iš pagrindinių žaidėjų gavus traumą, turėsime, kuo juos pakeisti.

RinktinėLietuvos varžovės šioje atrankoje bus Belgijos, Prancūzijos bei Norvegijos rinktinės. Ką galite pasakyti apie būsimus varžovus?

Mano nuomone, Prancūzija šiuo metu yra geriausia komanda Pasaulyje ir jau eilę metų rodo stabilius, gerus rezultatus. Jie šiuo metu yra neabejotini mūsų grupės favoritai. Nemanau, jog įvykusi trenerių kaita komandoje neigiamai paveiks rezultatus. Didier Dinartas yra profesionalas, kuris jau eilę metų dirbo asistentu ir yra tikrai pasiruošęs perimti vyriausiojo trenerio pareigas.

Norvegija šiuo metu viena sparčiausiai stiprėjančių rinktinių, kuri praėjusiame Europos čempionate pusfinalyje tik po labai atkaklios kovos nusileido Vokietijai, ir užėmė ketvirtąją vietą. Mūsų praktika su šia rinktine kol kas nėra labai pavykusi ir kautis prieš norvegus visada yra labai sunku. Vis dėlto privalėsime tai daryti, ypač rungtyniaudami Vilniuj, galime tikėtis sėkmės ir žaisti su jais kaip lygūs su lygiais.

Belgija yra daugiausiai klausimų kelianti komanda. Apie ją kol kas turime mažiausiai informacijos, tačiau aišku, jog su jais lengva taipogi nebus. Belgijoje yra bent du pajėgus klubai, kovojantys EHF taurės varžybose, ir rodantys aukšto lygio rezultatus. Vien tai pasako, jog rankinis šioje šalyje nėra pamirštas.

Kas turėtų tapti šios mūsų rinktinės stipriosiomis pusėmis?

Visų pirma, komanda yra atjaunėjusi ir išalkusi pergalių, tai galėtų tapti mūsų komandos stiprybe. Dauguma žaidėjų jau yra rungtyniavę tarpusavyje ir susižaidimo problemų didelių neturėtumėm turėti. Aišku, kaip visuomet laiko pasiruošti rungtynėms trūksta, todėl labai reikės žaidėjų tarpusavio susiklausymo. Norime, jog ši rinktinė būtų universali ir tie patys žaidėjai galėtų ir pulti, ir gintis.

Ar pavyko pasikviesti visus norimus žaidėjus?

Šiai dienai galiu pasakyti, kad taip, tačiau visuomet pati skaudžiausia ir sunkiausia būna paskutinioji savaitė, kuomet net bijai atsiliepti, kai pamatai, jog skambina kažkuris iš žaidėjų. Yra ne vieną kartą jau atsitikę taip, jog per pačias paskutines rungtynes nacionaliniuose čempionatuose, rinktinės lyderiai patirdavo traumas. Taigi, galutinai patvirtinti, jog visi žaidėjai pasiruošę žaisti, galėsiu tik tuomet, kai jau susirinksime į stovyklą.

Kuriose pozicijose šiemet juntama didžiausia konkurencija?

Galima teigti, jog turbūt didžiausią pasirinkimą turime kairiojo pusiau krašto pozicijoje. Čia rungtyniauja tokie žaidėjai kaip Jonas Truchanovičius, Gerdas Babarskas, Rolandas Bernatonis, Lukas Simėnas. Bandysime šiuos žaidėjus išnaudoti kitose pozicijose ir pritaikyti savo schemose, norėtųsi, be abejo, stipresnių krašto pozicijos žaidėjų, tačiau labai tikiuosi, jog turimi žaidėjai atvyks geros sportinės formos ir parodys viską ką gali. Kai kurie jų galbūt žaidžia ne pačiame aukščiausiame klubiniame lygyje, tačiau jau yra ne kartą įrodę, kad gali gerai rungtyniauti rinktinėje, to tikiuosi iš jų ir šį kartą. Visuomet rinktinėje turėjome ir vieną aiškiai išreikštą pirmąjį vartininką, dabar situacija yra kiek pakitus, turime kelis lygiaverčius šios pozicijos žaidėjus bei stipriai tobulėjantį Luką Gurskį, kurį bandysime įtraukti į komandą jau šios atrankos metu.

rinktine-visa-LTUGalbūt galite išskirti kažką iš jaunųjų rankininkų, kurie artimiausiu metu galėtų papildyt rinktinę?

Jaunimo, kuris yra netoli rinktinės yra tikrai nemažai. Vien šiuo metu galiu suskaičiuoti 8-10 žaidėjų, kurie artimiausiu metu galėtų prisijungti prie komandos. Aišku norėtųsi, jog turėtumėm galimybių daugiau dirbti su jaunąją kartą ir ruoštis ateities kovoms, susirinkti bent kartą per mėnesį tikrai būtų naudinga. Šiuo metu galėčiau išskirti galbūt Luką Simėną, kuris tikrai turi puikius duomenis ir ateityje gali tapti itin svarbia jėga mūsų rinktinėje, taip pat Karolis Antonovičius, Lukas Vanagas, Gabrielius Virbauskas, Lukas Juškėnas galėtų tapti žaidėjais, pakeisiančiais dabartinius lyderius.

Kurie iš dabartinės rinktinės žaidėjų tuomet galėtų būti lyderiais jau šioje atrankoje?

Visų pirma, norėtųsi, kad ekipoje visi žaidėjai rungtyniautų drąsiai ir galėtų imtis iniciatyvos. Nesinori, jog rinktinė būtų statoma vos ant kelių žaidėjų, kuriems nesužaidus arba dar blogiau patyrus traumas, rinktinė subyrėtų. Be abejo, turime savo komandoje aukštame lygyje žaidžiančius Jonas Truchanovičių, Aideną Malašinską, kurie turėtų tapti pagrindiniais komandos ramsčiais.

Lietuvos vyrų rinktinės kovos iš Kauno sporto halės keliasi į „Siemens“ areną, kaip vertinate šį pasiekitimą?

Kaunas visais laikais buvo rankinio miestas bei geriausių žaidėjų kalvė, auksinė „Granito“ karta davė Lietuvai ne vieną ir ne du aukščiausio lygio žaidėjus. Vis dėlto, atėjo laikas, kai reikia pokyčių, kadangi susirenkančių žiūrovų skaičius Kauno sporto halėje paskutiniu metu netenkino, o ir pati „Siemens“ arena gali pasiūlyti geresnes sąlygas rankiniui, todėl šioms rungtynėms pasirinkome būtent šią areną. Galbūt ateityje vėl sugrįšime į Kauną, galbūt sužaisime rungtynių ir Klaipėdoje, kurioje rinktinė dar niekuomet nėra rungtyniavusi. Bet kokiu atveju tikimės, jog į šias rungtynes susirinks nemažas kiekis rankinio mylėtojų, o mes prižadame, jog padarysime viską, jog reginys aikštėje nenuviltų.

rankinis.lt informacija

Palikite atsiliepimą