Klaipėdos sporto klubams – mažesnė miesto parama

Nors Klaipėdos reprezentacinių miesto komandų: „Dragūno“ rankininkų, „Atlanto“ futbolininkų, „Neptūno“ ir „Fortūnos“ krepšininkų bei „Nikės“ bėgikų rezultatai itin iškalbingi, tačiau tai nesuminkština mūsų miesto politikų širdžių. Palyginti su praėjusiais metais, Klaipėdos aukščiausio lygio komandoms skiriama parama iš viso sumažėjo bemaž 50 tūkstančių eurų.

Pernai Klaipėdos savivaldybė išdalijo per 670 tūkstančių eurų prioritetinių sporto šakų didelio sportinio meistriškumo klubų veiklos programoms, o šiemet dalijama suma susitraukė iki 620 tūkstančių 300 eurų.

Vertino pagal nuostatus

Palyginti su praėjusiais metais visos minėtos komandos priverstos tenkintis mažesne miesto parama.

Beveik 18 tūkstančių eurų Klaipėdos savivaldybės skiriama parama sumažėjo šiemet sėkmingai Europos taurės turnyre dalyvavusiam ir būrius krepšinio sirgalių (pirmajame Europos taurės etape „Neptūno“ rungtynes stebėdavo vidutiniškai 5214 žiūrovų, tai ketvirta vieta šiame tarptautiniame turnyre) pritraukiančiam Klaipėdos „Neptūnui“. Pernai „Neptūnas“ iš miesto sulaukė 492 tūkst. 354 eurų, o šiemet jų laukia 474 tūkst. 85 eurai.

Šešiskart Lietuvos čempionui, Europos rankinio federacijos (EHF) taurės turnyro dalyviui ir 2015 metų Baltijos rankinio lygos Iššūkio taurės nugalėtojui Klaipėdos „Dragūnui“ šiemet atiteks 69 tūkst. 718 eurų (pernai buvo 72 tūkst. 405 eurai).

Lietuvos futbolo A lygos bronzos medalių laimėtojai „Atlanto“ futbolininkai šiemet sulauks 50 tūkst. 197 eurų (pernai buvo 52 tūks. 131 euras).

Lietuvos moterų krepšinio lygos (LMKL) prizininkėms Klaipėdos „Fortūnos“ krepšininkėms 2016 metais atiteks 23 tūkst. 508 eurai (pernai sulaukė 24 tūkst. 414 eurų).

Šiemet 2 tūkst. 791 eurą gaus Klaipėdos miesto lengvosios atletikos sporto klubas „Nikė“ (pernai buvo 2 tūkst. 899 eurai). Bėgikai šiuos pinigus planuoja panaudoti dalyvavimui 2016 metų Europos lengvosios atletikos klubų kroso taurės varžybose.

Lėšos buvo skirstomos pagal nuostatus, patvirtintus Klaipėdos savivaldybės tarybos, vertinant klubo paraiškas, jaunimo ugdymą, užimamas vietas, miesto reprezentavimą ir kitus kriterijus.

Kur dingo „Klaipėdos granito“ lėšos?

Konkurse galėjo dalyvauti tik aukščiausio lygio Lietuvos čempionatuose ir Europos taurės varžybose dalyvaujančios komandos.

2015 metais paraiškų konkurse dalyvavo ir Lietuvos futbolo A pirmenybių dalyviai „Klaipėdos granito“ futbolininkai, tačiau ši komanda dėl lažybų skandalo buvo pašalinta iš čempionato ir buvo išformuota net nebaigusi pirmenybių. 2015 metais jis gavo 26 tūkst. 65 eurus.

Šiemet Klaipėdos reprezentacinių miesto komandų konkurse dalyvavę klubo atstovai buvo nustebę, kad prioritetinių sporto šakų didelio sportinio meistriškumo klubų veiklos programoms yra skirta mažiau pinigų, nei pernai.

Jei politikai būtų palikę bent tą patį finansavimą kaip ir pernai, komandos būtų sulaukusios šiek tiek didesnės paramos.

ČEMPIONAI. Klaipėdos „Dragūno“ rankininkai šeštus metus iš eilės iškovojo Lietuvos čempionų titulus, tačiau jiems Klaipėdos savivaldybės skiriama parama ne padidėjo, o sumažėjo. „Dragūnui“, kuris šiemet po savo sparnu priglaudė ir merginų rankinio komandą, 2016 metais atiteks 69 tūkst. 718 eurų (pernai buvo 72 tūkst. 405 eurai). rkdragūnas.lt nuotr.

„Juk būtų likę „Klaipėdos granito“ pinigai, o dabar politikai tik politikuoja ir kalba, kad po sporto reformos miesto sportui bus geriau, o kaip yra iš tiesų – puikiai matome. Štai jums konkretus lėšų mažinimo pavyzdys“, – „Vakarų ekspresui“ lyg susitarę sakė reprezentacinių komandų atstovai.

Sporto bazės – taip pat parama

Klaipėdos savivaldybės Sporto ir kūno kultūros skyriaus vyr. specialistas Ignas Pocius pripažino, kad didelio meistriškumo sporto klubai savo programose prašė gerokai didesnių sumų nei gavo.

„Iš Savivaldybės minėti klubai, kartu sudėjus visas sumas, prašė net 1 milijono ir beveik 179 tūkstančių eurų. Visų poreikių patenkinti neįmanoma. Savivaldybė kiek gali, tiek prisideda“, – pabrėžė I. Pocius.

Be to, jis užsiminė, kad minėtosios komandos, išskyrus sporto klubą „Nikė“, iš Savivaldybės dar gauna ir netiesioginės paramos – nemokamų sporto bazių paslaugų, kurių vertė siekia beveik 100 tūkstančių eurų.

„Pavyzdžiui, „Atlantas“ sporto bazės nuomai išleistų 58 tūkst. eurų, „Fortūna“ – beveik 19 tūkst. eurų, „Dragūnas“ – beveik 12 tūkstančių eurų, „Neptūnas“ – šiek tiek daugiau nei 7 tūkst. eurų. Tačiau miestas šioms komandoms sporto bazes suteikia nemokamai. „Neptūno“ parama šiuo aspektu yra mažiausia, nes „Neptūnas“ papildomai iš savo asmeninių lėšų nuomojasi „Švyturio“ areną, kurią valdo ne Savivaldybė. Visi žinome, kad „Švyturio“ arenos nuomos kaina yra gana didelė, tad klubui tai papildoma našta“, – sakė I. Pocius.

Autorius Paulius MATULEVIČIUS („Vakarų ekspresas“)

Palikite atsiliepimą