EHF konferencijos atgarsiai su stipriais lietuviškais akcentais

Savaitgalį vyko EHF prezidentų konferencija ir neeilinis EHF kongresas. Renginių metu aptarti svarbiausi rankinio klausimai, keisti organizacijos įstatai, kalbėta apie ateinančius Europos čempionatus. Lietuvą atstovavęs Lietuvos rankinio federacijos generalinis sekretorius Miglius Astrauskas parvežė ir nemažai žinių svarbių Lietuvos rankiniui.

Dvyliktoji EHF prezidentų konferencija vyko kartu su neeiliniu EHF kongresu, kuris yra aukščiausias Europos rankinio valdymo organas. Renginio dalyviai supažindinti su numatoma atranka į 2020 Europos čempionatą. Numatyti trys atrankos variantai. Kol kas sprendžiama ar daryti vieną ar du atrankos etapus.

Dėmesys Lietuvos rankiniui

Konferencijos metu su Lietuva, Estija ir Belgija pasirašyta „Smart“ programos sutartis. Tai reiškia, kad Lietuvos rankinio federacija gaus finansavimą mini rankinio vystymui Lietuvoje. Bus perkamas inventorius, organizuojami turnyrai, trenerių kursai. Federacija skelbs konkursą, kurioms mokykloms bei darželiams skirti inventorių. Jos turės įsipareigoti rengti įvairias varžybas pradedant tarpklasinėmis, baigiant – regioninėmis ir šalies.

Kalbėta ir apie Baltijos lygos čempionatą. Neoficialiame pokalbyje su EHF prezidentu Jean Brihault ir generaliniu sekretoriumi Michael Wiederer aptartos galimybės šiam turnyrui gauti EHF pripažinimą bei Lietuvos galimybės organizuoti didelius EHF renginius.

Taip pat minėto renginio metu buvo traukiami burtai atrankos į pasaulio merginų ir Europos vaikinų jaunimo čempionatus. Apie juos jau rašėme anksčiau. Po burtų paaiškėjo gana pikantiškų detalių.

Lietuvos vaikinai pateko į vieną grupę su Vokietija, Kosovu ir Rusija. Vokietija vykdė atranką praėjusiais metais, tad jie negali šiemet pretenduoti į šią vietą. Tarp Rusijos su Kosovo neužbaigti diplomatiniai santykiai ir keliauti vieni pas kitus jie neturi galimybės. Lietuvai tikimybė surengti minėta atranką pasidarė itin didelė. Tai vienintelis optimalus variantas šioje grupėje.

Merginų grupėje, kur be lietuvių bus čekės, bulgarės ir vokietės, taip pat viskas pakankamai aišku. Tik Čekija neorganizavo pernai atrankinio pogrupio savo šalyje, tad jis turėtų vykti būtent šioje valstybėje.

Įstatų pakeitimai

Buvo siūloma keisti penkis įstatų straipsnius. Kongresas palaikė tris siūlymus, du atmetė. Tarp nepakeistų įstatų buvo siūlymai didinti EHF vykdomojo komiteto narių amžiaus cenzą nuo 68 iki 72 metų. Taip pat atmestas siūlymas, kuriuo buvo bandoma užtikrinti didesnę moterų dalį valdymo organuose.

Dėl įstatų pakeitimo daugiausiai pokyčių sulauks valdymo organų nariai. Nuo šiol vienas kandidatas galės pretenduoti tik į dvi pozicijas įvairiuose valdymo organuose. Pastaruosiuose nuo šiol negalės būti ir daugiau nei du atstovai iš vienos šalies.

Paskutinysis pakeitimas susijęs su aukštas pareigas užimančių darbuotojų darbu EHF. Nuo šiol prabuvus EHF tris kadencijas, bus galima pretenduoti tik į lygiavertes arba aukštesnes pareigas. Tai galios prezidentui, viceprezidentui, iždininkui ir komisijų vadovams.

rankinis.lt informacija

Palikite atsiliepimą