Užduotis ir tikslas – pirmoji vieta (PČ-2017 atranka)

logo2017pcRankinisVTvarkaraštis. Pastaraisiais metais Lietuvos rinktinei atrankos turnyrų burtai dažniausiai būdavo palankūs. Tačiau šįkart Fortūna nusisuko ir lietuviai pateko į neabejotinai stipriausią grupę, kurioje yra net trys panašaus pajėgumo komandos. Kovojant dėl vienintelio kelialapio į kitą etapą Lietuvos rinktinei reikės įrodyti pranašumą prieš Bosnijos ir Hercegovinos bei Slovakijos rankininkus.

Tik Kosovo komanda yra aiškiai žemesnio lygio ir šioje grupėje beveik neturi galimybių iškovoti bent vieną tašką.

Būtent rungtynėmis su neseniai į Tarptautinę rankinio federaciją priimto Kosovo rinktine lietuviai pradės atrankos turnyrą. Pirmasis mačas trečiadienį (lapkričio 4 d.) vyks Džakovoje.

Sekmadienį (lapkričio 8 d.) 18 val. Kauno sporto halėje Lietuvos rinktinė susikaus su Bosnijos ir Hercegovinos ekipa.

Kitos ketverios atrankos turnyro rungtynės vyks 2016 metų sausio mėnesį.

Atrankos sistema. Atrankos pirmajame etape dalyvauja 22 komandos, suskirstytos į šešias grupes. Į kitą atrankos etapą pateks tik grupių nugalėtojos.

Pirmąjį etapą praleidžia 16 stipriausių žemyno rinktinių, iškovojusių kelialapius į 2016 metų Europos pirmenybes.

Prancūzijos ekipa jau turi teisę žaisti 2017 metų pasaulio pirmenybėse kaip jų šeimininkė. Į pasaulio pirmenybių baigiamąjį turnyrą taip pat pateks trys Europos pirmenybių prizininkės (arba ir ketvirtoji komanda, jei geriausių trijulėje bus prancūzai).

Likusios dvylika Europos pirmenybių dalyvių bei šešios pasaulio pirmenybių atrankos pirmojo etapo grupių nugalėtojos (iš viso 18 komandų) atkrintamosiose rungtynėse išsidalins dar devynis Senajam žemynui skirtus kelialapius į planetos pirmenybes.

Lietuviai. Dar praėjusį savaitgalį Europoje vyko nacionalinių klubų varžybų rungtynės, todėl rinktinės neturėjo daug laiko pasirengimui. Tačiau panašioje padėtyje buvo ir Artūro Juškėno treniruojama Lietuvos komanda, ir jos varžovės.

Deja, A.Juškėnui vėl nepavyko suburti visų geriausių šalies rankininkų. Rinktinei labiausiai trūks sėkmingai Čempionų lygoje rungtyniaujančio Zaporižės „Motor“ žaidėjo Aideno Malašinsko. Jis viename Čempionų lygos ture netgi buvo išrinktas į geriausių rankininkų septynetą, bet šiuo metu gydosi spalio viduryje patirtą čiurnos traumą.

Komandai šios savaitės dvikovose taip pat nepadės Rolandas Bernatonis (Puerto Sagunto „Fertiberia“, Ispanija), kuris tik spalio viduryje grįžo į aikštę po sunkios traumos, ir Gerdas Babarskas („Bietigheim“, Vokietijos antroji lyga).

Praeitis. Lietuvos rinktinė pasaulio pirmenybėse dalyvavo vieną kartą. 1997 metais lietuviai keliavo į Japoniją ir geriausių planetos komandų turnyre užėmė 10-ąją vietą.

Pastaraisiais metais Lietuvos rinktinė sėkmingai žaidžia atrankos pirmajame etape, bet patiria nesėkmes atkrintamajame etape. Kelią į 2015 metų pasaulio pirmenybes lietuviams užkirto Rusijos rinktinė, į 2013 metų – Lenkijos komanda, į 2011 metų – Norvegijos ekipa.

Pastarąjį kartą į atkrintamąjį etapą Lietuvos rankininkai nepateko 2009 metų pasaulio pirmenybių atrankos turnyre. Tuomet pirmojo atrankos etapo grupėje mūsų šalies rinktinė užėmė antrąją vietą, o pirma finišavo Bosnijos ir Hercegovinos komanda.

Lietuvos rinktinė pasaulio pirmenybių atrankoje

Pirmasis etapas Atkrintamasis etapas
Vieta grupėje Tšk./ rungt.
1997 2 10/6 Australija 27:13 ir 30:15
1999 3 2/6
2001 4 4/6
2003 1 10/6 Rusija 20:31 ir 23:29
2005 2 10/6
2007 2 7/6
2009 2 4/4
2011 1 3/2 Norvegija 19:27 ir 21:24
2013 1 6/4 Lenkija 17:24 ir 22:26
2015 1 9/6 Rusija 22:30 ir 22:33

Lietuvos rinktinės varžovai

Kosovas. Aiški grupės autsaiderė yra Kosovo rinktinė. Kosovo rankinio federacija tik pernai tapo visateise Europos rankinio federacijos nare, o šio krašto rinktinė tik praėjusiais metais debiutavo oficialiose varžybose.

Praėjusį sezoną vykusiame 2018 metų Europos pirmenybių atrankos pirmajame etape kosoviečiai kovojo su Rumunijos bei Italijos komandomis ir patyrė keturis triuškinamus pralaimėjimus.

Šių metų vasarą Kosovo rankininkai varžėsi pirmajame Tarptautinės rankinio federacijos Kylančių tautų čempionate. Šis atsiliekančioms šalims skirtas turnyras buvo surengtas Kosovo sostinėje Prištinoje, o šeimininkų komanda laimėjo bronzos medalius (pirmąją vietą užėmė Farerų Salos, antrąją – Latvija).

Bosnija ir Hercegovina. Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė šių metų pradžioje pirmą kartą dalyvavo pasaulio pirmenybėse. Į jas bosniai pateko atkrintamajame etape sensacingai nugalėję Islandijos komandą. Tačiau staigmenų atsargos greitai išseko ir planetos pirmenybėse Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė buvo viena silpniausių – užėmė tik 20-ąją vietą (žemiausią tarp Europos komandų).

Lietuviai su bosniais šiais metais jau žaidė 2016 metų Europos čempionato atrankos turnyre. Pavasarį vykusiose rungtynėse komandos pasidalijo po pergalę: Cazine laimėjo bosniai 26:23, Kaune – lietuviai 19:15.

Tačiau kelialapių į baigiamąjį turnyrą neiškovojo nei vieni, nei kiti. Bosnijos ir Hercegovinos rinktinė grupėje užėmė trečiąją vietą, Lietuvos – ketvirtąją, o bilietus į žemyno pirmenybes gavo grupės favoritės Danijos ir Baltarusijos komandos.

Slovakija. Slovakijos rinktinė pasaulio pirmenybėse dalyvavo du kartus. Slovakai su stipriausiais žaidė 2009 ir 2011 metais, bet paskui šios šalies rankinio padėtis pablogėjo. Praėjusį sezoną vykusiose 2016 metų Europos pirmenybių atrankos varžybose slovakai pralaimėjo visas šešerias rungtynes Švedijos, Slovėnijos ir Latvijos rankininkams.

Kita vertus, stipriausias Slovakijos klubas Prešovo „Tatran“, kuriam atstovauja daug rinktinės žaidėjų, nuolat kovoja Čempionų lygoje ir žaidžia regioninėje Pietryčių lygoje, tad geriausi slovakų rankininkai nestokoja aukščiausio lygio varžybų patirties.

 

Atrankos turnyro grupės:

1-oji: Bosnija ir Hercegovina, Lietuva, Slovakija, Kosovas.

2-oji: Austrija, Suomija, Rumunija, Italija.

3-oji: Latvija, Ukraina, Graikija, Kipras.

4-oji: Portugalija, Izraelis, Estija, Gruzija.

5-oji: Čekija, Turkija, Belgija.

6-oji: Nyderlandai, Šveicarija, Liuksemburgas.

(Komandos surikiuotos pagal tai, kuriame pajėgumo krepšelyje buvo traukiant burtus.)

2016 m. Europos čempionate žais:

Prancūzija, Danija, Ispanija, Kroatija, Islandija, Lenkija, Švedija, Vengrija, Rusija, Makedonija, Vokietija, Baltarusija, Serbija, Norvegija, Slovėnija, Juodkalnija.

(Šioms komandoms nereikia rungtyniauti pirmajame pasaulio čempionato atrankos etape.)

plakatas20151108rinktine

Tairankinis.wordpress.com informacija.
LRF nuotr.