Rankinio taisyklėse gali atsirasti naujovių

Tarptautinė rankinio federacija vasarą vykusių pasaulio jaunimo (U21) ir pasaulio jaunių (U18) vaikinų rankinio čempionatuose išbandė keletą naujovių, kurios gali pasibelsti ir į visų rankininkų kasdienybę. Apie planuojamas galimas permainas kalbame su Europos rankinio federacijos inspektoriumi Tadu Jansonu.

Mėlyna kortelė

Esame įpratę teisėjų rankose matyti geltonas korteles, gerokai rečiau – raudonas. Ateityje gali prireikti ir mėlynų. Pastarosios būtų rodomos žaidėjams, kurie būtų diskvalifikuojami su raportu. Pagal šiuo metu galiojančias rankinio taisykles raudona kortelė parodoma už tris pašalinimus, už nesportišką elgesį už kurį yra diskvalifikuojama ir už ypač nesportinį elgesį (diskvalifikacija su rašytiniu raportu).

„Visais 1-3 atvejais būtų rodoma raudona  kortelė, o 3 atveju papildomai parodoma mėlyna kortelė. Tai reiškia, kad žaidėjui grės sankcijos varžybų nuostatais ar reglamentu nustatyta tvarka: žaidėjas praleis tam tikrą rungtynių skaičių, gaus piniginę baudą ir pan. Visada lieka apskundimo (protesto) galimybė. Mėlynos kortelės įvedimas iš esmės nieko nekeičia. Norima įvesti aiškumo žiūrovui, žurnalistams ir pan.“, – pirmąją naujovę, kurios įvedimu tiki, paaiškina T. Jansonas.

Šiame sporte nėra vietos aktoriams

Kita įdomi taisyklė susijusi su situacijomis, kuomet dėl žaidėjo traumos stabdomos žaidimo laikas. Tokiu atveju, siekiant išvengti piktnaudžiavimo ir vaidybos elementų, susižeidęs žaidėjas būtų priverstas praleisti kelias savo ekipos atakas ant atsarginių žaidėjų suolelio.

Pasak T. Jansono, labiausiai linkusios „vaidinti“ arabų šalių, truputį mažiau, balkanų komandos. Problemos didelės, nes tai sunkiai pamatoma, perskaitoma, teisėjui reikia didelio ryžto bausti už vaidybą. Žiūrovai, ypač „namų“ sirgaliai, nepriima tokios informacijos, įsivyrauja blogos emocijos.

„Jei žaidėjui reikia suteikti medicininę pagalbą, teisėjas stabdo laiką ir parodo gestą-leidimą įeiti komandos medicinos personalui suteikti pagalbą. Tokiu atveju medicininė pagalba suteikiama, tačiau žaidėjas privalo palikti aikštelę ir praleisti tris komandos atakas. Tai kontroliuoja ir duoda leidimą grįžti sekretoriatas arba rungtynių inspektorius. Jei išeina į aikštelę be leidimo, žaidėjas baudžiamas taip pat kaip už blogą keitimą – 2 min. Taip pat teisėjui lieka galimybė bausti už tyčinę vaidybą“ – bene sudėtingiausią naujovę apibūdina T. Jansonas.

Tačiau yra išimčių. Jei varžovas baudžiamas progresyvine nuobauda (geltona kortelė, 2 min., raudona kortelė) arba jei nukentėjo vartininkas, kai jam kamuoliu pataikė į galvą, ši taisyklė netaikoma. T. Jansonas pastebi, kad ši taisyklė labai gerai veikė pasaulio čempionato metu. Pasitaikė epizodų kai reikėjo žaidėjui praleisti tris atakas. Buvo atvejų, kai žaidėjas bandė simuliuoti skausmą, tačiau prisiminęs naujovę greitai stodavosi ir bėgdavo tęsti žaidimą.

Inspektoriaus nuomone, ši taisyklė gera, tačiau išlieka kontrolės problema. Pasaulio čempionato rungtynėse dirbant dviem inspektoriam problemų nekilo, tačiau nacionalinės reikšmės varžybose, gali kilti keblumų. Būtent dėl to yra abejonių dėl šios taisyklės įvedimo.

Žiūrovai pradės skaičiuoti?

Įspėjus apie pasyvų žaidimą, komanda galės padaryti 5-8 perdavimus. Jei iki to laiko nebus metimo į vartus, bus fiksuojamas taisyklių pažeidimas. Ši taisyklė leistų geriau suprasti tokias situacijas žiūrovams.

„Problema atsiranda dėl ne vienodo komandų žaidimo stiliaus. Pvz.: skandinavų, pietų Amerikos, Azijos komandos propaguoja greitą žaidimą; balkanų, arabų komandos – akademinį žaidimą, ilgai įžaidžiant kamuolį iki „tikro įvarčio“ arba geros pozicijos metimui. Daugiau problemų su pasyvaus žaidimo taisyklės suvokimu susiduriama kai susitinka skirtingo stiliaus komandos:, – naujos taisyklės aktualumą dėsto T. Jansonas.

Tadas Jansonas. rkdragunas.lt nuotr.

Pašnekovas čia pat pristato ir išimtis.

„Jei komanda atlieka 9 perdavimą, atimamas kamuolys. Tačiau lieka visgi išimčių. Jei po 8 perdavimo yra paskirtas laisvas metimas, komanda gali atlikti papildomai vieną perdavimą. Pasikartojus laisvo metimo paskyrimui, dar vieną ir … Teisėjas gali atimti kamuolį ir nesulaukęs 8 perdavimų, jei komanda pasyviai atakuoja tyčia“ – toliau taisyklės niuansus aiškina inspektorius.

Beje, šios taisyklės minėtų čempionatų metu nereikėjo pritaikyti.

Paskutinės minutės taisyklė

Šiuo metu galiojančiose taisyklėse yra skiriamas atskiras dėmesys nesportiniams veiksmams su tikslu pasiekti teigiamą rezultatą.

Pvz. žaidėjas nori greitai pradėti ataką, kad kuo greičiau išlygintų rezultatą, ar pelnytų pergalingą įvartį, o varžovų komandos žaidėjas tyčia neleidžia išsimesti kamuolio nuo šoninės linijos, pradėti atakos po įvarčio, atlikti laisvo metimo, jis yra baudžiamas diskvalifikacija su rašytiniu raportu. Tačiau rezultatas tokiais atvejais dažnai likdavo nepakitęs.

Pagal naują siūlymą, už tokį elgesį per paskutines 30 sek. Dar būtų skiriamas ir 7 m baudinys. Beje, bandymų metu taip nutiko du kartus ir pergales šventė komandos realizavusios 7 m baudinius.

„Didelė tikimybė, kad ši taisyklė bus įvesta“, – naujovę reziumuoja T. Jansonas.

7 aikštės žaidėjai

Pagal galiojančias taisykles rungtynių metu aikštelėje gali būti 6 aikštės žaidėjai ir vartininkas. Žaidėją gali keisti žaidėjas, vartininką-vartininkas. Pasaulio čempionato metu buvo papildomai įvesta taisyklė panaši į naudojamą ledo ritulyje. Vartininką buvo leidžiama keisti papildomu žaidėju.

„Tik kelios komandos pasinaudojo šia taisykle, tačiau jų nebuvo geriausiųjų aštuntuke“, – tokios taisyklės šviesia ateitimi abejojo T. Jansonas.

Primename, kad tai tik pasiūlymai ir garantijų, kad naujosios taisyklės įsigalios nėra. Bet visgi, ar tikite, kad jokių naujovių nebus?

rankinis.lt informacija

Palikite atsiliepimą